Geschiedenis DRU

dru-1DRU van 1754 tot heden

In het gebied dat we nu als het DRU terrein kennen vonden in 1754 de eerste industriële activiteiten plaats. De Graaf van Bergh richtte een ijzergieterij op: de Olde Hut. Daar werden voornamelijk kanonskogels en haardplaten gefabriceerd. Deze ijzergieterij werd in 1774 overgenomen door de heren Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) te Ulft (DRU). Met de nieuwe eigenaars veranderden ook de producten. De fabriek zou bijna 250 jaar vensters, roosters en “keukenemaille” zoals braadpannen, badkuipen, haarden en gasradiatoren produceren. Later werden producten voor de auto-industrie en roestvrijstalen producten gemaakt.

DRU begin 1754

In de 19e eeuw kampt de DRU een tijdlang met problemen vanwege de concurrentie. Vanaf 1874 bouwt de onderneming zich onder bewind van F.B. van Deurvorst weer succesvol uit. Het werknemersbestand groeit van 400 naar 700 en de internationale afzetmarkt wordt vergroot. Het complex zelf groeit ook flink mee. Vanaf 1888 worden de gebouwen ingrijpend en grootscheeps vernieuwd en uitgebreid. Eind jaren twintig roken er maar liefst zeven schoorstenen. Het fabriekscomplex is beeldbepalend voor Ulft. Zelfs de loop van de Oude IJssel wordt verlegd om de productie ruim baan te geven.

DRU in de 20ste eeuw

Na de Eerste Wereldoorlog krijgt de DRU een steeds “modernere” structuur: kantoorfuncties nemen toe en er komt een (scheikundig) laboratorium. De crisis van de jaren dertig en de zware jaren vijftig laten de DRU niet onberoerd. Investeringen en productvernieuwingen houden het bedrijf echter overeind. Eind jaren negentig wordt de druk om te vernieuwen zo groot dat de DRU opgaat in het internationale concern Kendrion. Uiteindelijk zijn de gebouwen, waarvan de oudsten honderd jaar tellen, niet meer geschikt voor moderne productie. In 2003 sluit de fabriek in Ulft haar deuren voorgoed.

DRU in de 21e eeuw: nog altijd springlevend! 

Het merk DRU is na meer dan 250 jaar nog springlevend! In een modern pand langs de A12 in Duiven wordt de productie van DRU-haarden met succes voortgezet. In dit pand bevindt zich ook een showroom waar alle huidige producten van DRU te bezichtigen zijn.

Bron: DRU Cultuurfabriek

Momenteel worden diverse innovatieve projecten gerealiseerd op het DRU terrein. De Afbramerij wordt een innovatief centrum. Zie ook de website www.icer.eu, of bekijk deze video.